Újrahasználati és tájkoztató központ

  • Kezdőlap
  • Rólunk
  • Újrahasználati és tájkoztató központ

Újrahasználati és Tájékoztató Központ (UHTK) Nyíregyházán

 

Újabb elemmel bővült Szabolcs-Szatmár- Bereg vármegye Hulladékgazdálkodási rendszere.

2020. február 14. napjával megnyitja kapuit a Szabolcs-Szatmár- Bereg vármegye lakosai számára az Újrahasználati és Tájékoztató Központ (UHTK) az ÉAK Nonprofit Kft. Nyíregyháza, Kerék út 1. szám alatti telephelyén.

Sokszor esik szó a hulladékok szelektív gyűjtéséről, azok újrahasznosításáról, viszont az igazi megoldás az, amikor nem is keletkezik hulladék. A hulladékok keletkezésének elkerülésére jó megoldási lehetőség az újrahasználat. Ez esetben az adott terméket - átalakítás nélkül - újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották.

A mai fogyasztói társadalomban a háztartásokban nagyon sok tárgy gyorsan cserélődik, mert mindig van újabb, vagy divatosabb, ami miatt a régiek hulladékká válnak. Az újrahasználatra alkalmas termékek átvétele és a termék újrahasználó személyeknek történő átadása során a használható termékekből nem válik hulladék.

Sokszor végig se gondoljuk, hogy ami számunkra felesleges, más számára még hasznos lehet, vagy újragondolva annak funkcióját, adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani azokat. A feleslegesnek ítélt, számunkra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik, nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogy javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasználják.

Az ÉAK Nonprofit Kft. ebben szeretne egy kapocs szerepet betölteni az újrahasználati központ megnyitásával.

Az Újrahasználati és Tájékoztató Központ célja, hogy megismertessék a lakossággal a már használt, de újrahasználható termékek értékét. A Központba a lakosok ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat regisztrálás után, míg a tárgyak elvitelére szintén regisztrálást követően, egy csekély raktározási díj készpénzes megfizetése mellett van lehetősége a lakosságnak. Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek legyenek, azok eredeti rendeltetésük szerint mások számára még használhatók legyenek.

Az UHTK-ban bárki által leadhatók az alábbi tárgyak:

  • lakberendezési tárgyak, bútorok,
  • sporteszközök pl. kerékpár, labda, roller, stb.,
  • konyhai eszközök, dekorációk, játékok
  • könyvek, CD-k, DVD-k,
  • feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök.

 

Fontos információ, hogy érintésvédelmi szempontok miatt az UHTK-ban elektronikai eszközök átadására nincs lehetőség!

 

Az újrahasználatra alkalmas termékek átvétele és a terméket újra használó személyeknek történő átadása során a használható termékekből nem válik hulladék. A cél az átvett tárgyak minél nagyobb arányú lakossághoz való visszajuttatása, ezzel a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése.

 

Nyitva tartás:

Hétfő:        zárva

Kedd:        7.30 - 16.00

Szerda:     7.30 - 16.00

Csütörtök: 7.30 - 16.00

Péntek:     7.30 - 16.00

Szombat.  8.00 - 14.00

Vasárnap:  zárva