Körny.védelem

MINDEN, AMIT A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL TUDNI KELL

 

Az ÉAK Nonprofit Kft. Zöld percek sorozatával minden kérdésre választ kaphatnak a hulladékszállítás kapcsán.

Zöld percek 1. rész – A hulladékszállítás alapjai

Hogyan vehető igénybe a hulladékszállítási szolgáltatás? Mi a teendő új ingatlan vásárlása esetén?
A Zöld percek 1. epizódjából megtudhatja, mire érdemes odafigyelni a kezdetekkor!

 

Zöld percek 2. rész – Meglévő szerződés módosítása

Nagyobb, esetleg kisebb méretű gyűjtőedényre van szüksége? Módosítana szerződésén?
Alkalmanként kihasználná a többlethulladék gyűjtő zsákok adta előnyöket? A Zöld percek 2. részében megtudhatja, mi is a pontos teendő!

 

Zöld percek 3. rész – Szelektív hulladékgyűjtés

Miben tér el a szelektív hulladékgyűjtő edény a hagyományos gyűjtőedénytől?
Hogyan juthatnak hozzá a háztartások a zöldhulladékok tárolására szolgáló edényekhez? A Zöld percek 3. epizódja minden szelektív kérdésére válaszol!

 

Zöld percek 4. rész – Hulladékudvarok Nyíregyházán

Nyíregyházán több hulladékudvart is üzemeltet az ÉAK Nonprofit Kft., ám sokan nem tudják pontosan hol találhatóak ezek,
és miben is lehetnek segítségünkre a mindennapokban? Ha kíváncsi, hogy a sütőolaj mellett minek van még helye a hulladékudvarokban, ne hagyja ki a Zöld percek 4. részét.

 

Zöld percek 5. rész – Papír és műanyag hulladék egybegyűjtése

Nyíregyházán 2012-től megváltozott a szelektív hulladékgyűjtés rendje, amikortól is a Szabolcs-Szatmár–Bereg Megyei Szilárdhulladékgazdálkodási Program keretében megépítésre került az új hulladékválogató csarnok. A csarnok eszközrendszerének köszönhetően lehetővé vált a papír és műanyaghulladékok körzetenként egy hulladékgyűjtő gépjárművel történő begyűjtése.
Ha Ön is kíváncsi a részletekre, tartson velünk a Zöld percek 5. részében.

 

Zöld percek 6. rész – Hulladékszállítási naptár

Ha járt már az ÉAK Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, bizonyosan Ön is megkapta a hulladékok elszállításának rendjét magába foglaló hulladékszállítási naptárat. De mi a teendő, ha elkallódott a naptár? Hol érhetőek el néhány kattintással a közérdekű információk? A Zöld percek 6. részéből kiderül!

 

Zöld percek 7. rész – Hulladékszállítási problémák

Problémája merült fel a hulladékszállítás kapcsán? Nem szállították el kihelyezett gyűjtőedényének tartalmát, esetlegesen eltört gyűjtőedénye?
Tekintse meg a Zöld percek 7. epizódját, és megtudja, mi is a teendő az említett esetekkor.

 

Zöld percek 8. rész – Szolgáltatás szüneteltetése

Hosszabb időt tölt távol otthonától és megspórolná a hulladékszállítás költségét, de nem tudja, mi a teendő?
A Zöld percek 8. része választ ad minden szüneteltetéssel kapcsolatos kérdésre!

 

Zöld percek 9. rész – Hulladékszállítás társasházaknál

A társasházak képviseletében a közös képviselő jogosult az adott lakóközösség nevében a hulladékkezelési közszolgáltatással kapcsolatosan eljárni.
De mit is jelent ez? A Zöld percek 9. részéből kiderül!

HOGYAN KÜLÖNBÖZTESSÜK MEG EGYMÁSTÓL A SZELEKTÍV ÉS A HÁZTARTÁSI HULLADÉKOT?

A szelektív hulladékok azok az anyagok, amelyek keletkezésük helyén (háztartás, gyárak, mezőgazdaság stb.) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatók.

Háztartási hulladékoknak hívjuk azokat a haszontalanná vált anyagokat, amelyeket nem tudunk, vagy nem akarunk tovább használni. A gazdaság körforgásából kikerülő, általában vegyesen tárolt anyagok ezek.

A fent említetteken kívül beszélhetünk még települési szilárd hulladékról is, mely olyan szilárd hulladék, beleértve a nagydarabos hulladékot (lomot) is, amely a lakossági, fogyasztási, intézményi, szolgáltatási, kereskedelmi és vendéglátási tevékenységből, közterületek tisztán tartásából származik.

 

HONNAN SZÁRMAZIK A HÁZTARTÁSI HULLADÉK?

A háztartási hulladékok az emberi tevékenység eredményeként keletkeznek az élet minden területén, a megvásárolt termékekkel kerülnek be a háztartásba. A háztartási hulladékok egyrészt tehát a termékek elhasználódásából, másrészt pedig a termékek csomagolásának feleslegessé válása révén jönnek létre.

 


MI A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS?

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, számára felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra.

Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladékok keletkezési helyén kell végezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

 

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSI CÉLJAI

A szelektíven gyűjtött hulladék érték, hiszen megfelelő előkészítés után másodnyersanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.

A másodnyersanyagok felhasználásával megkíméljük az elsődleges nyersanyagokat (pl. papírgyártásnál a fát), ami nagyon fontos, hiszen nagyon sok nyersanyagforrásunk már kimerülőben van, így nem lenne szabad pazarlóan bánnunk velük.

A másodnyersanyagok újrahasznosítása jelentős energiatakarékosságot is eredményez, mivel ezek a folyamatok kevesebb technológiai lépést igényelnek:

 • lecsökken a hulladék mennyisége, ezáltal megnő a hulladéklerakók élettartama,
 • a kevesebb hulladék kevésbé terheli a környezetet, így csökken a környezetterhelés.

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS HELYE OTTHON

A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagy beruházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre lecserélni. A szelektív gyűjtő lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz, nincs szaga.

 

A SZELEKTÍV GYŰJTÉS TITKA

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra, és hogy helyesen válogassuk szét a csomagolási hulladékokat.

 

ZÖLDSZIGETEK

A zöldszigetek listáját EZEN a linken találja meg.

 

HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

Hogy hatékonyabbá tegyük a papír és műanyag hulladék elkülönítve történő gyűjtését, a kertes házas városrészeken bevezettük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ennek keretében a családi házban élők kék és sárga színű merev falú, 240 literes hulladékgyűjtő edénybe helyezhetik el az újrahasznosításra alkalmas (papír és műanyag) hulladékokat, amelyeket a hulladékszállítási naptárakban megjelölt időpontokban szállítunk el.

 

ZÖLDHULLADÉK SZÁLLÍTÁS

A kertes házban élők számára társaságunk a növényi eredetű bomló szerves anyagok keletkezésük helyén történő gyűjtését is biztosítja. A zöldhulladékok tárolására szolgáló 20000 darab 120 literes edényeket Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulással együttműködve térítésmentesen biztosította a családi házas övezetekben lakók rendelkezésére.

Az így gyűjtött hulladékokat a kezelőtelepünkre való szállítás után komposztáljuk.

HULLADÉKUDVAR

Társaságunk közszolgáltatás keretében Nyíregyháza Megyei Jogú Város közigazgatási területén jelenleg két hulladékgyűjtő udvart üzemeltet.

A hulladékgyűjtő udvarok a hazai jogszabálynak és az uniós előírásoknak megfelelően kerültek kialakításra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye lakossága díjtalanul leadhatja (kis mennyiségben) a háztartásban keletkező:

 • települési szilárd hulladék elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható frakcióit (papír, műanyag, fém, üveg hulladék, italoskarton doboz),
 • veszélyes hulladékot, például:
 • használt sütőolajat
 • zsiradékot
 • olajos hulladékot (rongyot, szűrőt, flakont)
 • fáradt olajat
 • akkumulátort
 • szárazelemet
 • festékes, hígító, vegyszeres göngyöleget
 • aeroszolos készítményeket
 • elhasznált nyomtatópatront
 • fénycsöveket
 • elektronikai hulladékot
 • nagyobb méretű lomokat,
 • zöldhulladékot,
 • 1 m3-ig építési törmeléket.

 

IPARI, INTÉZMÉNYI SZOLGÁLTATÁS

Társaságunk rendelkezik a kereskedelmi egységeknél, valamint gyáraknál keletkező nagyobb mennyiségű, elkülönítetten gyűjtött, újrahasznosítható hulladékok tárolására és szállítására alkalmas eszköz és gépjárműparkkal is. A hulladékok gyűjtésére 7-15-30 m3-es edények szolgálnak, szükség esetén pedig tömörítőfejjel ellátott konténereket is tudunk biztosítani, amelyeket speciális unirollos gépjárművekkel szállítunk el.

A kis mennyiségben keletkező hulladékok begyűjtése rendszeresített járattal történik azoknál az intézményeknél, amelyek gyűjtőedénnyel rendelkeznek. Ahol nincs erre a célra kihelyezett edény, onnan platós gépjárművel oldjuk meg a hulladékok elszállítását.

HÁZHOZ MENŐ ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

A lakossági igényeknek eleget téve minden hónap első keddi és szerdai napján gyűjtőjáratot indítunk a kihelyezett elektronikai hulladékok begyűjtésére az előzetesen egyeztetett helyszínekre. A szállítási igényt a gyűjtést megelőző hét pénteki napján délig jelezhetik a lakók az alábbi elérhetőségeken:

 

ÉAK Nonprofit Kft.,

Nyíregyháza, Bokréta u. 22.

Tel.: 42/314-976

E-mail: hulladekszallitas@eakhulladek.hu

 

Felhívjuk a tisztelt lakók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki előzetes egyeztetés nélkül helyezi ki hulladékát, az illegális hulladéklerakásnak minősül, ami akár 100 ezer forintos bírsággal is büntethető.