Erőművek éjszakája október 28-án

  • Kezdőlap
  • Bejegyzések
  • Erőművek éjszakája október 28-án

Erőművek éjszakája október 28-án

Idén minden eddiginél több helyszínen és nagyobb programválasztékkal várják az Erőművek Éjszakájára érkezőket. (tovább...)

Idén is láthatóvá válik az energia – és ami mögötte van

Idén minden eddiginél több helyszínen és nagyobb programválasztékkal várják az Erőművek Éjszakájára érkezőket.

 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október 28-án harmadik alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb energiaipari eseményét, amelyre előzetes regisztráció után bárki ellátogathat.

2022-ben az ÉAK Nonprofit Kft. is csatlakozik a kezdeményezéshez. Megnyitja kapuit a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ.

Regisztrálni a következő linken lehet:

https://eromuvekejszakaja.hu/nyiregyhaza-hulladekkezelo/

 

Október 28-án országszerte már csaknem 70 olyan érdekes helyszínen várják a látogatókat, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni. Az Erőművek Éjszakája, ezúttal nemcsak az erőművekről fog szólni, új helyszínek is bekapcsolódnak a programba.

Az érdeklődők betekinthetnek az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkaiba, megismerhetik a bonyolult energiatermelő berendezések működését, megtudhatják, hogy a megtermelt villamos- és hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz, és azt is, hogy miként takarékoskodhatnak az energiával.

Az erőművek és a távfűtőművek mellett idén megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók telephelyei is, ahol bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogy hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében.

Új helyszínek között lesznek hulladékfeldolgozással foglakozó üzemek is, ahol kiderül, hogy hogyan lesz a hulladékból újra felhasználható vagy energetikailag újra hasznosítható alapanyag, és arra is fény derül, hogy miért fontos a hulladékok otthoni szelektálása.

Napjainkban az energetika, az energia- és ellátásbiztonság, a tudatos energiafogyasztás a mindennapi közbeszéd kikerülhetetlen témáivá váltak. Országos rendezvényünk fő üzenete talán időszerűbb, mint valaha: ha megismerjük az energiatermelés és -ellátás folyamatait, akkor talán okosabban és takarékosabban bánunk energiaforrásainkkal, amivel a környezetünket is óvjuk. Az Erőművek Éjszakája tehát nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.